RUDY & HIS FASCINATORS – NOCTURNAL LEECHES’ RENDEZ-VOUS

Artiest info
bandcamp
facebook
Distr.: Sonic RendezVous

De nu 69-jarige Groningse zanger-gitarist en songschrijver Rudy Lentze trad in 2010 voor het eerst op het voorplan met zijn debuutsoloplaat “Rudymentary” die drie jaar later in 2013 een vervolg kreeg met het album “Drummer Girl”. Zo’n tien jaar later komt er nu pas een derde album van ‘Rudy & His Fascinators’ op de markt onder de titel “Nocturnal Leeches’ Rendez-Vous”.

De in bezetting regelmatig afwisselende ‘Fascinators’ die Rudy Lentze bij de opname van deze plaat hebben bijgestaan zijn Thea Visser op harmonium, kornet, fluit en als backing vocaliste, Fons Sluijter op contrabas, cello en ploktokkel, Floris Vermeulen en Henk Drent op elektrische basgitaar en met Rudy’s partner en moeder van zijn twee zonen Lielian Tan naast Thomas de Jager en Marinus de Lange op drums en percussie.

De meeste tracks op deze plaat zijn originele composities van de uit een Indonesische familie stammende Rudy Lentze maar hij opteerde ook voor het brengen van enkele coverversies, zoals van de traditional “Reno Factory” die in 2001 door ‘The Jelly Rollers’ werd opgenomen en het door tientallen andere artiesten gecoverde “I’m a Fool To Care” (zie 2e video) dat voor het eerst in 1940 door ‘Ted Daffan’s Texans’ werd opgenomen. Het albumafsluitende nummer “Bengawan Solo” is een Indonesische traditionele song die ook al in 1940 geschreven werd in de ‘Bahasa Indonesia’-taal door de Javaanse singer-songwriter Gesang Martohartono en over de ‘Solo River’ gaat, de langste rivier in Java.

‘Rudy Lentze & His Fascinators’ brengen deze tien nummers op “Nocturnal Leeches’ Rendez-Vous” in uiteenlopende muziekstijlen, gaande van blues over jazz naar country en rootsy Americana. De jazzy albumtiteltrack neemt de luisteraar mee op een sfeervolle instrumentale muzikale trip van bijna acht minuten met Rudy op elektrische gitaar, Thea Visser op kornet en Fons Sluijter op contrabas en cello. De Groningse zanger Jurgen Veenstra neemt de vocalen voor zijn rekening op twee door hem meegecomponeerde nummers: “Bring It On Home” (zie 1e video) en “All Things One By One” waarin hij met een ‘spoken word’-bijdrage het verhaal vertelt.

Andere door Rudy Lentze zelf gecomponeerde instrumentale tracks uit deze plaat zijn “Afroasiax”, “Hang Out With The Whipster Dude” met Peter van der Heide van de popformatie ‘Whipster’ op gitaar en “Gamelan Fever”. Rudy neemt zelf de vocalen voor zijn rekening in de songs “Reno Factory”, het in bluesy uitvoering gebrachte “I’m A Fool To Care”, het chaotische “Creeping Doubts” en de mooie afsluiter “Bengawan Solo”, een nummer dat hij aan zijn overleden moeder Annah heeft opgedragen.

(valsam)